left

Luizen

Luizen

Deze kleine parasieten hechten zich aan het haar en de jeuk zorgt ervoor dat u op zoek gaat naar de neten (luizeneitjes) die zichtbaar zijn voor het blote oog.

Oorzaken?

De besmetting vindt meestal plaats in een schoolomgeving. Het kan zich verspreiden over het hele gezin door het gemeenschappelijk gebruik van een kam of borstel. De aandoening komt voor in gezinnen van allerlei afkomst.

Welke behandeling?

Om luizen te bestrijden is het eenvoudigste, het minst schadelijke en het goedkoopste om het natte haar te kammen met een fijne kam. Haarlok per haarlok kammen van de wortel tot de puntjes. Het kan helpen om een ontwarrende crème te gebruiken. Er bestaan ook antinetenkammen die nog fijner zijn.

Als de zachte aanpak niet werkt, zal u antiluis- of luisdodende middelen moeten gebruiken die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen: lotion, crème, shampoo of aerosol.

Vraag raad aan uw apotheker of raadpleeg uw arts of haardermatoloog. Zij kennen de contra-indicaties van bepaalde producten voor jonge kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Het is belangrijk om het product lang genoeg te laten inwerken. De inwerkingstijd staat op de verpakking en moet u naleven. Na 7 tot 10 dagen na de eerste beurt moet u beginnen aan een tweede beurt. De aerosols worden afgeraden voor astmapatiënten.

Het advies van de haarspecialist

Bepaalde luisdodende middelen kunnen een gevoelige hoofdhuid gaan irriteren.

Als dat gebeurt, maakt u best een afspraak met een van onze haarprofessionals die u na een onderzoek nuttig advies kunnen geven.