left

Haarverlies bij heren

Haarverlies bij heren

Veel mensen, die niet met dat probleem te kampen hebben, denken dat het voor een man niet erg is om haar te verliezen. Het is ook wel zo dat veel jonge mensen zich kaal scheren om ‘’in de mode’’ te zijn en de nieuwste trends te volgen.

Een groot deel van de mannen heeft echter geen zin in zo’n look en verkiest zijn haar te houden. Wat kunnen die mannen dan doen?
De dag van vandaag speelt het uiterlijk een heel belangrijke rol in onze sociale en professionele relaties. Voor een man versterkt het haar zijn zelfbeeld en biedt het hem zelfvertrouwen.

Oorzaken?

Normaliter zitten bij iedereen een miljoen haarzakjes in de hoofdhuid. Elk haarzakje maakt verschillende fases mee: een groeifase of de anagene fase die 2 tot 6 jaar duurt, dan een fase waarin de groei op zijn einde loopt of de katagene fase en tenslotte een fase van haaruitval of de telogene fase. Aangezien de haarzakjes in verschillende fases zitten, vernieuwt het haar zich onophoudelijk.

Elke dag verliezen we normaliter zo’n 50 haren, 100 maximaal.

Als er meer haar uitvalt, wordt het haarverlies zichtbaar. Dat is wat alopecia genoemd wordt. De aandoening duikt eerst op aan het voorhoofd en de slapen (inwaartse golven) en vervolgens op de hoofdkruin (begin van tonsuur).

In een normale situatie is er een hormonaal evenwicht tussen de hormonen die de groei bevorderen (schildklierhormonen en oestrogenen) en het hormoon die de groei vertraagt en de uitval bevordert (dihydrotestosteron, een mannelijk hormoon afgeleid van testosteron).

Haarverlies bij mannen is voornamelijk te wijten aan de productie van mannelijke hormonen, androgenen, vandaar de benaming androgenetische alopecia. Andere factoren spelen ook een rol. Er kan sprake zijn van een genetische aanleg. Stress, een emotionele schok en bepaalde ziektes kunnen het fenomeen verergeren.

Wanneer ingrijpen?

Zo vroeg mogelijk, ongeacht de leeftijd want het is op dat moment dat het nog mogelijk is om het haarverlies een halt toe te roepen en de versterkende factoren te verbannen, zoals de overproductie van talg die het haar bij de wortel kan verstikken.

Het advies van de haarspecialist

Vraag zo vroeg mogelijk advies. Onze Specialisten bij Clinique du Cheveu kunnen dan de situatie in kaart brengen en een precieze balans opmaken (trichogram en haaronderzoek met behulp van de Hairview).

Ze zullen uitzoeken of het gaat over een tijdelijke of permanente haaruitval en zullen de versterkende factoren bepalen. Daarna zullen ze u eveneens advies kunnen geven en een aangepaste, persoonlijke behandeling voorstellen.

Als u nu toch te lang gewacht heeft, hoeft u niet te wanhopen want niets is onomkeerbaar verloren.

Na de diagnose zijn er verschillende oplossingen voor u om zo veel mogelijk van uw overblijvende haar te behouden en, indien nodig, u zich een gedeeltelijk haarstukje aan te meten.

Elke dag wandelen mannen langs u heen die zo’n haarstukje dragen en u heeft het wellicht niet eens opgemerkt. Vraag maar eens naar de acteurs en politici die er één dragen!

Een andere optie voor sommige mannen is: een haartransplantatie.

Om het goed te zeggen moeten we eerder spreken van microtransplantaties van haarzakjes aangezien ze weggenomen worden op het achterhoofd om ze nadien elders opnieuw in te planten. Onze specialisten zullen u kunnen vertellen of dat voor u een gepaste oplossing kan zijn. Zij hebben namelijk een jarenlange ervaring in dat gebied en kunnen u doorverwijzen naar de meest geschikte plastische chirurgen die kiezen voor een kwaliteitsvolle dienstverlening in verhouding met een correcte prijs.

Haaruitval bij mannen na chemotherapie

Bepaalde behandelingen, met name chemotherapie, kunnen volledige of gedeeltelijke haaruitval met zich meebrengen.

Die behandeling is bedoeld om snel groeiende kankercellen te vernietigen en valt de haarzakjes aan tijdens hun groeifase. Het haar begint ongeveer drie weken na de eerste chemosessie uit te vallen.

Bij mannen … is dat niet zo erg. Ze kunnen toch een pet dragen, zeggen ze dan!
Dat is opnieuw een grote misvatting waarmee mannen in die situatie te kampen hebben.

Velen onder hen wensen namelijk niet te laten merken aan hun professionele of familiale omgeving dat ze een behandeling ondergaan die ervoor zorgt dat ze haar verliezen, een behandeling die ze moeten ondergaan om een ziekte te bestrijden waarover ze liever niet praten.

Het advies van de haarspecialist

Raadpleeg een van onze Partners zodra u te horen krijgt over uw behandeling.

Het is de beste manier om u voor te bereiden en om een oplossing te vinden.

Haarprothesen zijn niet uitsluitend voor vrouwen. Er bestaan ook modellen die speciaal ontworpen en gemaakt zijn voor mannen van alle leeftijdscategorieën.

De haarspecialist zal de juiste tint uitzoeken die past bij uw kleur en de meest geschikte snit om aan te passen en bij te knippen.

Zodra de chemotherapie achter de rug is, gaat het haar opnieuw beginnen groeien. De haarspecialist kan u helpen met producten die die groei bevorderen.

Daarnaast kan hij u ook verzorging in het Instituut voorstellen na een onderzoek van de hoofdhuid.

Haaruitval bij heren na een medische behandeling of operatie

Een medische ingreep, een dieet of een algemene periode van vermoeidheid, verzwaard door stress, gaan heel vaak het proces van haaruitval ontketenen.

Medische behandelingen gaan vaak gepaard met ongewenste bijwerkingen. Verschillende soorten medicatie zijn erom gekend haaruitval met zich mee te brengen, in het bijzonder: bloedverdunners, antidepressiva, bloeddrukverlagende middelen, bètablokkers, cholesterolbestrijders, ontstekingsremmers en anti-epileptica.

Het is beter om er niet mee te wachten en het onmiddellijk te laten nakijken.

Het advies van de haarspecialist

Vraag raad. Een onderzoek van de hoofdhuid en het haar kan bepalen welke hulp u nodig heeft.