left

Haaruitval bij dames

Haaruitval bij dames

Haar verliezen is altijd een onaangename ervaring voor vrouwen. Het is namelijk een echte esthetische handicap die het imago en de vrouwelijkheid aantast.

In het begin gaat de vrouw zich eerder geruststellen. “Ik ben moe, het zal wel overwaaien.” Dat is niet de juiste manier van denken. Haaruitval is een fenomeen dat, hoewel frequenter bij mannen, vrouwen sinds een twintigtal jaar niet spaart.

Oorzaken?

Bij een vrouw zitten ongeveer een miljoen haarzakjes in de hoofdhuid. Elk haarzakje maakt verschillende fases mee: een groeifase of de anagene fase die 2 tot 6 jaar duurt, dan een fase waarin de groei op zijn einde loopt of de katagene fase en tenslotte een fase van haaruitval of de telogene fase. Aangezien de haarzakjes in verschillende fases zitten, vernieuwt het haar zich onophoudelijk.

Elke dag verliezen we normaliter zo’n 50 haren, 100 maximaal.

Wanneer er meer dan dat uitvalt, spreken we van haaruitval maar er moet een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende soorten.

Hoe aanpakken?

Een eerste advies: vermijd mechanische oorzaken die haaruitval kunnen uitlokken of verergeren, zoals de uitval “door trekkracht”. Haar dat aangespannen zit in een knotje of het dragen van extensions maken het haar kwetsbaar en zorgen ervoor dat het dunner en minder sterk teruggroeit.
Sluit ook alle medische oorzaken uit door, indien nodig, uw arts of haardermatoloog te raadplegen als er zich andere stoornissen manifesteren of als u lijdt aan een hormonale stoornis.

Het advies van de Professional

Als het haar blijft uitvallen, moet u niet aarzelen om een afspraak te maken met één van onze haarprofessionals om een diagnose te stellen. De hoofdhuid, het haar en de haarwortels moeten namelijk onderzocht worden voor een diagnose om onregelmatigheden te kunnen aanpakken. Er zal u een persoonlijke behandeling voorgesteld worden die aangepast is aan uw hoofdhuid en haar met, indien nodig, een bijdrage aan oligo-elementen en andere voedingsstoffen om eventuele tekorten aan te vullen.

Tussentijdse of tijdelijke haaruitval

Hierbij valt het haar verspreid over de hoofdhuid uit en niet alleen op één precieze plaats. Het houdt langer aan dan seizoensgebonden haaruitval in de lente of herfst, die slechts een aantal weken duurt. Na drie of vier maanden valt het haar niet meer uit en het haar groeit terug zoals voorheen, met dezelfde kwaliteit.

Dit type haaruitval komt vaak voor tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Het manifesteert zich ook na een periode van toegenomen stress, een depressie, een verdoving of een hormonale stoornis.

Meestal valt alles opnieuw in zijn plooi zonder verdere gevolgen.

Het advies van de haarspecialist

Aan de hand van een haaronderzoek kan bevestigd worden of het om een dergelijke overgangsfase gaat. U zal advies krijgen over verschillende geschikte producten.

Uitgebreide en aanhoudende haaruitval

Kenmerkend hiervoor is dat de haaruitval verdeeld is over het hoofd, soms hele lokken. Het verschil met tussentijdse of tijdelijke haaruitval is dat in dit geval het haar veel fijner teruggroeit en dat het langer aanhoudt. In feite duurt het net zo lang als de aanleiding ervan blijft duren.

Het wordt ontketend na een depressie, een onevenwichtig dieet, anorexia, …

Dit moet zeker ernstig genomen worden, de oorzaak moet behandeld worden en specifieke zorgen moeten voorzien worden.

Het advies van de haarspecialist

Aan de hand van het haaronderzoek en de trichogram kan een diagnose gesteld worden om een persoonlijke aanpak voor te stellen. Laat het niet aanslepen.

Androgenetische haaruitval

Het haar wordt fijner. Dat gebeurt op specifieke plaatsen (de kruin, het voorhoofd of de zijkanten). Het haar valt progressief en langdurig uit maar minder snel dan bij mannen.

Het gaat om een soort haarverlies waarbij androgeen een rol speelt, een product dat wordt aangemaakt door de bijnierklieren of de eierstokken. Het oestrogeen compenseert dan weer het negatieve effect van androgeen, wat de tragere evolutie dan bij mannen dan weer verklaart.

Bovendien kunnen andere factoren de situatie nog verslechteren. Het kan genetisch bepaald zijn. Stress en anticonceptie of hormonale vervangingstherapie vertonen een rechtstreeks verband.

Het advies van de haarspecialist

Een haaronderzoek en trichogram zijn noodzakelijk. Zodra de balans is opgemaakt, kan u een aangepaste oplossing voorgesteld worden.

Trichotillomanie

Dat is een gedragsstoornis waarbij de persoon die eraan lijdt compulsief z’n haren gaat uittrekken. Naast het haaronderzoek is het de directe omgeving die kan helpen om deze stoornis te bespeuren wanneer de persoon die eraan lijdt het zelf niet vertelt.

Deze stoornis vereist een medische en psychologische tussenkomst. Het is aanbevolen om een haardermatoloog te raadplegen.

Het advies van de haarspecialist

Een oplossing die voorgesteld kan worden is om een degelijk kapsel te creëren terwijl het haar teruggroeit. Haaropvulling of zelfs pruiken kunnen helpen om het sociale leven opnieuw op te pikken.

Haaruitval bij dames na chemotherapie

Bepaalde behandelingen, in het bijzonder chemotherapie, kunnen gedeeltelijke of volledige haaruitval met zich meebrengen.

De behandeling is bedoeld om snel groeiende kankercellen te vernietigen en valt ook de haarzakjes aan tijdens hun groeifase. Het haar begint ongeveer drie weken na de eerste chemosessie uit te vallen.

Naast het haar verliezen deze vrouwen ook: wimpers, wenkbrauwen en nagels.

Deze vorm van haarverlies is altijd een nare ervaring en vereist een tussenkomst van Haarprofessionals in het kader van een gespecialiseerd Instituut.

Wanneer aanpakken?

Uit voorzorgsmaatregel stellen sommige ziekenhuisdiensten voor om een gekoelde kap te dragen tijdens de chemosessie. De kap wordt gedragen op nat haar, 10 minuten voor de aanvang van de sessie en 30 minuten achteraf. Elke 15 minuten moet de kap vervangen worden om de geschikte temperatuur te garanderen. Het principe achter de kap is om de bloedtoevoer in de hoofdhuid aan de hand van koude te verminderen en op die manier de opname van de medicatie in de haarzakjes te verlagen. De kap kan erin slagen om haarverlies te verminderen of te vertragen als de patiënt hem kan verdragen. Veel patiënten hebben namelijk last van migraineklachten, oogpijn of hoofdpijn en intense kou.

Het kan besproken worden met het verzorgend personeel dat, naargelang de behandeling (producten en dosis), in staat zal zijn om u meer inlichtingen te verschaffen over ongewenste neveneffecten die verwacht worden.

We raden deze vrouwen aan om niet te wachten wanneer ze het nieuws van de chemotherapie vernemen en al te anticiperen op mogelijk haarverlies.

Het advies van de haarspecialist

Vraag raad zodra u meer verneemt over uw behandeling.

U zal van bij het begin van de chemotherapie, zowel als tijdens de behandeling, als daarna advies krijgen over het teruggroeien van uw haar.

De bedoeling is niet om gewoon een haarstukje te kopen maar om opgevolgd te worden en de nodige zorgen te genieten.

Tijdens die chemoperiode is de hoofdhuid droog en geïrriteerd en de haarspecialist kan u vertellen wat u eraan kan doen. U zal ook tips krijgen over make-up. Wanneer het haar teruggroeit, zal u op advies kunnen rekenen over de juiste kleuringen die uw nieuwe haar niet beschadigen, …

Het is een keuze die u moet maken voor een periode van meerdere maanden en daarvoor kiest u best voor een echte partner.

Hoe moet ik mij opmaken? Hoe kan ik het verlies van wenkbrauwen en wimpers opvangen?

Neem deel aan de workshops over onco-esthetiek.

Zodra de chemotherapie achter de rug is, zal het haar beginnen terug te groeien. De haarspecialist kan u bijstaan met producten of verzorging om die groei te bevorderen.

Wanneer het opnieuw tijd is om het haar te kleuren, zal uw haarspecialist u vertellen welke producten u moet gebruiken op uw nog kwetsbare haar.

Bovenop het advies staat uw haarspecialist u bij met een echte begeleiding. U kan op hem rekenen.

Haaruitval bij dames na een medische behandeling of operatie

Een medische ingreep, een dieet of een algemene periode van vermoeidheid, verzwaard door stress, gaan heel vaak het proces van haaruitval ontketenen.

Medische behandelingen gaan vaak gepaard met ongewenste bijwerkingen. Verschillende soorten medicatie zijn erom gekend haaruitval met zich mee te brengen, in het bijzonder: bloedverdunners, antidepressiva, bloeddrukverlagende middelen, bètablokkers, cholesterolbestrijders, ontstekingsremmers en anti-epileptica.

Het is beter om te treuzelen en het onmiddellijk te laten nakijken.

Het advies van de haarspecialist

Vraag raad. Aan de hand van een onderzoek van de hoofdhuid en het haar kan bepaald worden welke hulp u nodig heeft.

Alopecia Areata

Alopecia areata wordt gekenmerkt door lokaal haarverlies.

Deze aandoening treft zowel mannen als vrouwen. In 60% van de gevallen komt het voor bij jonge mensen, nog voor de leeftijd van 20 jaar.

Het esthetische nadeel heeft een impact op de levenskwaliteit en ligt vaak aan de basis van een gebrek aan zelfvertrouwen.

Oorzaken?

Het is een auto-immune ontstekingsziekte aan de haarzakjes die alle haren aantast.

De graad van ernst voor deze kaalheid kent verschillende stadia, van 25% van de hoofdhuid tot meer, mogelijk zelfs volledige kaalheid.

Hoe aanpakken?

Er is een medische aanpak nodig en niet alle behandelingen zijn even doeltreffend.

Het advies van de haarspecialist

Het gaat hier om een medisch probleem. U kan een haardermatoloog raadplegen. De haarspecialist kan echter de zorgen aanvullen. In het beginstadium of lokale stadium kan hij u aangepaste producten aanbevelen. In een meer gevorderd stadium kan hij u een haarprothese aanraden.

Hij kan u discreet onthalen in zijn Instituut en advies geven bij het kiezen van aangepast vervangend haar en u alle nodige documenten verschaffen voor uw ziekenfonds.